- bahan toksik yang dihasilkan sebagai sisa metabolik oleh sel-sel kita
- ia meragut elekton dari sel-sel sihat
- menyebabkan kita kelihatan tua lebih cepat
- meningkatkan risiko kita terhadap pendedahan lain yang meragut kesihatan
- terhasil melalui pendedahan terhadap pelbagai faktor alam sekitar, asap tembakau dan radiasi
- jika dibiarkan begitu sahaja, ia boleh menyebabkan kerosakan pada dinding2 sel, struktur sel tertentu dan bahan genetik dlm sel
- dalam tempoh panjang, kerosakan sedemikian boleh tidak dapat dikembalikan seperti sediakala dan membawa kepada penyakit.
ANTIOKSIDAN
- adalah klasifikasi beberapa bahan organik termasuk vitamin C, E, Beta karotena (yang bertukar menjadi vitamin A seperti yang diperlukan) dan satu kumpulan yang dikenali karotenoid
- Karotenoid adalah beta karotena paling popular. Karotenoid adalah pigmen yang menambah warna kepada banyak buah-buahan dan sayur-sayuran- tanpanya, karot tidak akan berwarna oren
- Bersama-sama sebagai antioksidan yang dianggap berkesan dalam membantu mencegah penyakit, ia bertindak menyahaktifkan partikel tertentu yang dipanggil RADIKAL BEBAS
- Pengurus rumahtangga, "mengelap" radikal bebas sebelum ia berpeluang melakukan sesuatu yang berbahaya dalam tubuh badan anda
- bertindak sebagai "pengaut", membantu mencegah kerosakan sel & tisu yang boleh membawa kepada kerosakan selular & penyakit
- boleh mencegah kesan karsinogenik pengoksidaan yang mungkin berlaku
- sesetengah penyelidik mendakwa bahwa orang tua, terutama mereka yang telah mengurangkan pengambilan makanan mereka perlu mengambil antioksidan setiap hari.
- ORANG TUA yang kurang mengambil makanan
- PENGGUNA ASPIRIN yang kerap
- mereka yang kuat MINUM MINUMAN BERALKOHOL
- PEROKOK
- orang yang SISTEM IMUN NYA LEMAH
- PESAKIT JANTUNG & STROK - tahap antioksidan yang tinggi boleh membantu memperlahankan @ mencegah arteri daripada tersumbat, suatu proses rumit yang melibatkan pengoksidaan kolestrol
- memakan diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin lengkap
- keledek, karot, bayam, mangga adalah sumber antioksidan yang bagus
VITAMIN ANTIOKSIDAN & FUNGSI
VITAMIN A
MULTI CAROTENE 90sg RM 98.00 |
- Penglihatan - penting untuk penglihatan terutama dalam keadaan lampu yang malap
- Pertumbuhan & penyembuhan tisu - diperlukan untuk pertumbuhan dan menggalakkan gigi yang sihat. Juga diperlukan untuk memperbaiki tisu & melindungi tisu daripada jangkitan (kecederaan tisu @ pembedahan)
- Kulit yang sihat - merangsang pertumbuhan lapisan asas sel kulit dan sangat perlu untuk perkembangan & pengekalan tisu
- Antioksidan - memancang kawasan beroksigen rendah seperti salur darah kecil pada otot
VITAMIN C
BIO C PLUS 100 TAB : RM 58.00 |
- adalah antioksidan yang bertindak terutama dalam cecair selular iaitu dibahagian tubuh yang berair seperti plasma darah, cecair peparu & cecair mata, juga diantara sel-sel
- berkecan untuk menentang pembentukan radikal bebas yang disebabkan pencemaran & asap rokok
- perlu untuk sistem imun supaya berfungsi dengan sempurna.
- Vitamin C merupakan vitamin larut air yang perlu diganti setiap hari
- Fungsi penting Vitamin C :
VITAMIN E
- Pembentukan kolagen - kolagen adalah simen biologi yang mencantumkan sel-sel bersama dalam tulang, gigi, gusi, saluran darah dan tisu penyambung. ia juga membantu dalam penyembuhan luka
- membantu penyerapan zat besi yang membentuk darah anda - darah mengangkut nutrien merentasi sel, ke dalam organ dan tisu
- sebagai antioksidan - melindungi darah & cecair dibahagian dalam sel daripada serangan radikal bebas
- menghasilakn semula vitamin E yang dioksidakan - membantu ia kembali ke bentuknya yang aktif
LECITHIN-E 150TAB RM80.00 |
- adalah vitamin larut lemak yang utama
- melindungi membran sel
- penghadang utama terhadap oksidaan
- melindungi daripada kesan oksidaan
- melindungi daripada kesan oksidan akibat pencemaran udara seperti asap roko dan radiasi
- membantu melindungi kulit
- fungsi penting VITAMIN E :
- melindungi asid lemak tak tepu yang terletak dalam membran sel & komponen tubuh yang lain daripada serangan radikal bebas.
- merangsang tindakbalas imun dalam membantu membina ketahanan terhaadap jangkitan
- mengurangkan tahap teruknya keradangan - seperti sindrom prahaid & peredaran darah yang tidak tetap
- mencegah penukaran nitrit - dalam makanan di salai, dijeruk dan diawet menjadi nitrosamina dalam perut
- sangat penting terutama dalam otak dan tisu sistem saraf pusat dan bahagian yang berkaitan dengan oksigen contoh peparu (memberi perlindungan sel)
PERHATIAN !!
- Menggoreng pada suhu tinggi - musnahkan vitamin E
- suhu tinggi & pendedahan terhadap oksigen meningkatkan peluang tindakbalas radikal bebas
- PEROKOK perlu lebih besar vitamin C
- Asap Rokok menggalakkan tindakan radikal bebas, beban pada pertahanan antioksidan dan mempertingkatkan pendedahan anda terhadap radikal bebas.
- Cahaya matahari Ultra Ungu dan bahan pencemar udara seperti ozon & nitrogen dioksida menggaalakkan tindakbalas radikal bebas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.